Nieuws Bewoners aan het woord Zorgvilla De Meerlhorst

9 maart 2023

’Ik voel me hier thuis, ik heb het gevoel dat ik gezien word’

Het uitzicht is weids, vanuit de gezellige huiskamer van Zorgvilla De Meerhorst in Heemstede. Mieke Ho (91) ziet in de verte het Vrijheidsbeeld staan. Elke dag wandelt ze daar naartoe, over de brede, groene Vrijheidsdreef. Weer of geen weer. “Laatst regende het flink. Toen ik terugkwam van mijn wandeling zwaaide de deur van het huis voor me open en binnen wachtte een warm kopje koffie. Ik voel me hier thuis, ik heb het gevoel dat ik gezien word.

Mevrouw Ho woont in een van de zeventien zorgappartementen van De Meerlhorst. Deze zorgvilla van Valuas Zorggroep biedt comfortabele woonruimte aan alleenstaanden met een geestelijke of lichamelijke zorgbehoefte en aan echtparen, ook als een van hen geen zorgbehoefte heeft.

Ze woont nu bijna een jaar in De Meerlhorst. “Ik dacht dat ik kerngezond was, maar op een dag bleef opeens mijn voet staan. Nu gaat het weer goed, ik loop met een rollator maar thuis wonen kon ik niet meer.” Het Amsterdamse huis waar ze bijna 60 jaar met haar man woonde moest ze verlaten. “Ik ben hier gaan kijken omdat mijn kinderen in de buurt wonen. Het gezellige sprak me aan, de sfeer was meteen goed. En de hartelijke manier waarop ik ontvangen werd…”

Ook Marijke Lutkemeijer (85) woont nu bijna een jaar in De Meerlhorst. “Zonder begeleiding alleen thuis wonen ging niet meer en ik wilde mijn twee kinderen de ruimte geven om eens onbezorgd op vakantie te gaan. Ik vond het wel spannend, je gaat toch alleen wonen. Maar ik heb geen spijt van mijn keuze. Ik heb een prettig appartement dat mijn kinderen helemaal naar eigen inzicht konden inrichten en de contacten met het verplegend personeel zijn heel goed.”

Ook mevrouw Ho is blij met de verzorgenden en de gastvrouwen. “Ze zien alles en denken met je mee. Als er iets is, merken ze dat en ze zetten hier de lekkerste koffie”, zegt ze met een glimlach, “ik kan goed met de meiden opschieten.” En dan weer serieus: “Ik heb een grote mond, als er iets niet goed is zeg ik het en dan wordt er geluisterd en iets aan gedaan. En als iets goed gaat zeg ik het ook. Ik zou ze allemaal wel bij naam willen noemen om te zeggen hoe blij ik met ze ben.” Mevrouw Ho kan het goed vinden met haar buurman, “we zijn allebei Fries”. “In de zomer zitten we graag lekker op het terras van mijn appartement.” Samen zijn ze onlangs in een activiteitencentrum naar de film geweest, met aansluitend een lunch. En hij heeft haar uitgenodigd om te dineren in een Indisch restaurant. “Dat kan allemaal en als je terugkomt staan ze hier gewoon nog voor je klaar.”

Mevrouw Lutkemeijer geniet van de activiteiten die De Meerlhorst voor haar bewoners organiseert. “Als er iets is ben ik erbij. Ik ben al naar de Keukenhof geweest en in de kersttijd gingen we naar een grote kerstshow. Dat was zo leuk om te zien! De concertjes vind ik ook erg fijn, maar het tekenen, daar doe ik nooit aan mee. En er is regelmatig een vrijwilliger die met je op pad gaat, bijvoorbeeld naar een museum dat je zelf uit kunt kiezen.” Ook mevrouw Ho geniet van die activiteiten. Zij slaat nooit de gymnastiek over, een paar keer per week in de ruime hal van de zorgvilla. “Bezoek is altijd welkom. Toen ik familie uit Friesland over had konden ze natuurlijk blijven lunchen. Weet je wat ook zo leuk was”, vertelt mevrouw Ho stralend, “toen ik jarig was wilde ik eens op wat anders trakteren. Toen dachten we aan erwtenstoep. Daar zorgden ze graag voor. Het was een reuze succes!

Ja, we hebben een goede keuze gemaakt voor De Meerlhorst.”

Meer Valuas Nieuws

Neem direct contact op

Stel hier uw vraag

Waarmee kunnen wij u van dienst zijn?

Geen titel