Nieuws Kerstsfeer op landgoed De Wulperhorst

19 december 2022

Activiteiten en aandacht voor alle bewoners

De Wulperhorst is in kerstsfeer. Als je bij het vallen van de avond het terrein aan de Tiendweg oprijdt en naar het grote huis loopt, stralen de lichtjes van de fairybell je tegemoet. In de hal pronkt een kerstboom en de sfeervolle gemeenschappelijke ruimtes zijn feestelijk aangekleed. De komende weken zijn er veel activiteiten met een kerst-tintje. Iedere bewoner vindt er wel iets van zijn of haar gading, en anders bedenkt het medewerkersteam iets extra’s. ,,We staan altijd open voor ideeën en we organiseren alle activiteiten in nauw contact met de bewoners”, vertelt welzijnsmedewerker Elleke van Ling.

Landgoed De Wulperhorst biedt een warm thuis voor ouderen in hun levensavond. In het monumentale hoofdgebouw, gebouwd in het midden van de negentiende eeuw voor de familie Huydecoper, heeft Valuas Zorggroep 25 comfortabele zorgappartementen ingericht, sommigen geschikt voor echtparen. Er is veel belangstelling voor wonen in De Wulperhorst sinds de opening in mei 202. Er zijn nog enkele mooie appartementen beschikbaar.

Na de sinterklaasviering, waar iedere bewoner een persoonlijk gedicht kreeg, geschreven door de medewerkers, zijn Elleke en haar collega’s druk in de weer met de voorbereidingen voor de kersttijd. Die beginnen met de kerstversiering, ,,die we ophangen waar de bewoners bij zijn, als ze dat willen. Wie het leuk vindt kan meedoen. Met een kerstmuziekje op de achtergrond tuigen we gezamenlijk de kerstboom op.”

Het is de start van een reeks activiteiten die de komende tijd in het teken van kerst staan. ,,We zoeken naar activiteiten die voor iedereen leuk zijn”, vertelt Elleke, ,,en die ook altijd vrijblijvend zijn.” Wie niet mee wil doen maar de rust van het appartement verkiest is daar volledig vrij in. Dat betekent niet dat het team geen aandacht voor ze heeft. ,,We nemen voor iedereen de tijd. Ik heb het gevoel dat ik de mensen die hier kan wonen echt kan geven wat nodig is.”

Elleke geeft een voorbeeld hoe de bewoners betrokken kunnen worden. ,,In een van onze appartementen woont nu een echtpaar op proef, om rustig te ontdekken of De Wulperhorst een fijne plek voor ze is. Verhuizen is tenslotte een hele grote stap. Zij hebben een geschiedenis in de bakkerij en daarom hebben we ze gevraagd om actief mee te doen met onze wekelijkse bakactiviteit.” Gelukkig, glundert ze, kon de gevulde speculaas hun goedkeuring wegdragen.

Bij gezamenlijke activiteiten is veel ruimte voor spontane contacten, weet Elleke. ,,Ook daarom zijn wij als welzijnswerkers daar graag bij. Je merkt het als iemand behoefte heeft aan wat extra aandacht of zijn verhaal kwijt wil. Dan zijn wij er voor ze.”

Enkele dagen voor Kerstmis wordt in de salon een feestelijk kerstdiner geserveerd. Met mooi aangeklede tafels, een drankje vooraf en live muziek door een duo dat zelfs aan de tafel komt spelen. Een van de bewoners zal een kerstverhaal voorlezen en een andere een – waarschijnlijk zelfgeschreven – gedicht. Een avondvullend programma ,,Wij als medewerkers serveren de gerechten uit. We doen met z’n allen mee met de bewoners op deze momenten. Zij voelen dat er een echt team om ze heen staat.”

Voor dat team wordt trouwens ook goed gezorgd, want ergens in deze kerstperiode hebben de collega’s een evenement met elkaar, met een gezamenlijk maaltijd, in het gebouw.

Voor de thuisblijvers tijdens de kerst wordt goed gezorgd. Op eerste kerstdag serveert de kok opnieuw een diner voor de bewoners en op tweede kerstdag is er een speciale lunch. Zoals bij alle maaltijden zijn ook hier familie en vrienden van harte welkom. De jaarwisseling tenslotte gaat ook niet ongemerkt voorbij, met veel ongedwongen gezelligheid, opgevrolijkt met live muziek, lekkere hapjes èn oliebollen.

Meer Valuas Nieuws

Neem direct contact op

Stel hier uw vraag

Waarmee kunnen wij u van dienst zijn?

Geen titel