De mantelzorger is dé spil in de zelf- en samenredzaamheid van de cliënt en is daarmee de onlosmakelijke schakel naast de professional in de eigen regie in het gehele zorg- en dienstverleningsproces van de individuele cliënt. Professionele zorg ondersteunt de mantelzorger in praktische en emotionele zin onder het motto ‘Samen maken wij ons sterk voor het welzijn van de cliënt’.
Doel van mantelzorgondersteuning Valuas Zorggroep
- Herkenning en erkenning van elke mantelzorger
- Samenwerken, afstemmen en faciliteren
- De werkwijze is erop gericht dat de ondersteuning van de mantelzorger en de werkwijze van de professional elkaar aanvullen en dat wensen, rollen, taken, verantwoordelijkheden en verwachtingen van de zorg zijn afgestemd.
- Ondersteunen
- Professionals hebben aandacht voor emotionele en fysieke (over-)belasting van de mantelzorger en bieden ondersteuning om (verdere) overbelasting te voorkomen.
Hoe is het mantelzorgbeleid tot stand gekomen:
Het mantelzorgbeleid wordt samen met de cliëntenraad opgesteld en de invulling wordt getoetst en geëvalueerd middels de cliënt evaluatie en de clienttevredenheidsonderzoek. Op basis van de inhoud van de terugkoppeling wordt het beleid en/of de invulling aangepast.
De locatie coördinator inventariseert in het kennismakingsgesprek welke vraagstukken en knelpunten spelen en welke ondersteuningswensen er zijn bij de mantelzorger.
Begrip Mantelzorgers
Mantelzorgers zijn mensen die langdurig en onbetaald zorgen voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit hun omgeving. Dit kan een partner, ouder of kind zijn, maar ook een ander familielid, vriend of kennis. Je kiest er niet voor om mantelzorger te worden. Het verschil met vrijwillige inzet is dus dat mantelzorgers een relatie hebben met degene voor wie ze zorgen: Het overkomt je omdat je een emotionele band hebt met degene die zorg nodig heeft. Mantelzorgactiviteiten heeft betrekking op activiteiten ter voorkoming van professionele zorg, of minder zorg door beroepskrachten zoals verpleegkundigen, huishoudelijke hulp en activiteitenbegeleiders
Begrip Respijtzorg
Respijtzorg is een tijdelijke en volledige overname van zorg met als doel de mantelzorger een adempauze te geven. Respijtzorg wordt door vrijwilligers maar momenteel met name door beroepskrachten geleverd. Zeker voor mantelzorgers die zorgen voor mensen die permanent toezicht nodig hebben, is respijtzorg belangrijk.