Nieuws ‘We begrepen elkaar vanaf het begin’

18 april 2023

Drie unieke panden op een prachtige plek in de binnenstad van Zwolle bieden binnenkort een nieuw thuis aan ouderen met een zorgvraag.

Drie unieke panden op een prachtige plek in de binnenstad van Zwolle bieden binnenkort een nieuw thuis aan ouderen met een zorgvraag. Op dit moment wordt de hand gelegd aan 25 appartementen voor alleenstaanden en echtparen in deze Residence Coestraete, onderdeel van Valuas Zorggroep. Schavast nam de ontwikkeling ter hand. Directeur Herman Dolstra van Schavast en directeur Erik van den Boom van Valuas Zorggroep zijn enthousiast over de nieuwe functie van Koestraat 10, 12 en 14. “Een schoolvoorbeeld hoe je een nieuwe toekomst geeft aan monumentale gebouwen”, vindt Herman Dolstra.

“Schavast, onderdeel van de Schagen Groep, nam een aantal jaren geleden het avontuur om een pand aan de Koestraat te kopen. Wat uiteindelijk resulteerde in 3 panden. Panden die eigenlijk niet meer voor reguliere bewoning geschikt te maken waren, maar waar wel de grote uitdaging ligt van deze tijd: hoe transformeer je bestaande bebouwing naar nieuw gebruik, vertelt Herman.” Erik van den Boom nam er een kijkje en was meteen “ongelooflijk gecharmeerd van de panden en de plek in de binnenstad van Zwolle”. Om de hoogwaardige zorg en service te leveren die Valuas wil bieden was het noodzakelijk om het aangrenzende pand er ook bij te betrekken. “Hier begon de grote uitdaging”, zegt Herman: “Om drie verschillende panden van acht eeuwen oud met een voor- en een achterhuis geschikt te maken voor de eisen van Valuas. Uit historisch onderzoek bleek dat de panden voeger onderling verbonden waren toen er een gerenommeerd advocatenkantoor zat. We zijn op zoek gegaan naar die doorbraken, want alleen daar mochten we de panden met elkaar verbinden. Dan kom je wel wat tegen! Hoe zorg je dat je de plattegrond geschikt maakt voor de functie die je beoogt? We hadden te maken met hoogteverschillen tussen de panden. Pieter Diks van De Bruin Architecten heeft hier echt getoverd.” Niet een appartement in Residence Coestraete is hetzelfde. “Elke ruimte is uniek. In het voorhuis, het achterhuis, groter of kleiner, met uitzicht op de staat of het park…”

“Je vindt voor ieder wat wils”, valt Erik bij, “ook grotere appartementen voor echtparen. Je kunt ook kiezen om twee kleine appartementen te combineren en kunt dan terug naar een kleinere op het moment als dat nodig is.” Erik is heel blij met de nieuwe Residence. “Als jij je hele leven in Zwolle hebt gewoond ben je als 80-plusser toch wars van het idee dat je straks misschien de stad uit moet? Met dit project creëren we in panden met historie in hartje Zwolle een gevoel van thuis voor ze.” Voor zo’n binnenstedelijke locatie is de unieke stadstuin “echt waanzinnig”, vindt hij: “dat is heel belangrijk als iemand niet meer alleen de straat op kan. Met zo’n prachtige tuin, aangelegd onder architectuur naar de principes van Mien Ruys, is dat geen enkel probleem.”

“We zoeken niet de makkelijkste weg”, vindt Herman, “en Valuas doet dat ook niet, als we monumentale gebouwen in een binnenstedelijke omgeving transformeren naar nieuw gebruik. Om het woord toch maar te gebruiken: ze denken ‘out of the box’. Hun betrokkenheid vind ik uniek. Het zijn mensen met hart voor de zorg.” “Een hele prettige samenwerking waar we graag een vervolg aan geven”, vult Erik aan, “we begrepen elkaar vanaf het begin.”

“Je steekt je nek uit omdat we iets moois willen maken”, zegt Herman. “Wij zijn Zwollenaren, daar zit ook een bepaalde vorm van trots in. De voldoening is groot, want de uitkomst is geweldig. Ook voor de mensen die hier uiteindelijk komen wonen.”

Bezoek het open huis of maak een afspraak

Zaterdag 6 mei houdt Residence Coestraete open huis. Heeft u belangstelling voor een appartement of wilt u gewoon eens zien wat het resultaat is van al die bouwwerkzaamheden? U bent van harte welkom om tussen 10.00 en 14.00 uur een kijkje te komen nemen. Meld u aan via de website of scan met de camera van uw telefoon de QR-code. Heeft u interesse in wonen in Coestraete en wilt u al eerder een kijkje nemen? Dat kan! Neem contact op voor een bezichtigingsafspraak. Inschrijven voor een appartement is ook al mogelijk. Kijk voor meer informatie op residencecoestraete.nl, bel met +31(0)38 – 20 72 100 of stuur een mail naar info@valuaszorggroep.nl

Meer Valuas Nieuws

Neem direct contact op

Stel hier uw vraag

Waarmee kunnen wij u van dienst zijn?

Geen titel